niedziela, 18 czerwca 2017

Kotlety wieprzowe z musztardą według Nigelli Lawson


Ostatnio częściej testowałam błyskawiczne dania. To, z dodatkiem cydru, musztardy i śmietany, okazało się znakomite — lekkie i aromatyczne. Olej czosnkowy można zrobić, siekając 4-5 ząbków czosnku i umieszczając je na 2-4 dni w 250 ml oleju. Po tym czasie należy go dokładnie przecedzić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Kotlety usmażone na zwykłym oleju też będą smaczne ;)

450 g schabu
olej czosnkowy
125 ml cydru
1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
75 ml śmietany kremówki

Ze schabu odciąć tłuszcz i resztki ścięgien, pokroić go na plastry i zbić je tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety, a następnie przełożyć je na ciepły talerz.

Na patelnię, na której smażyły się kotlety, wlać cydr i gotować go przez minutę. Dodać musztardę oraz śmietanę, dokładnie wymieszać i gotować kilka minut.

Na talerzach ułożyć kotlety, polać je sosem.



Inspiracja: Nigella Lawson, Nigella ekspresowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz